• Iiris Pelkonen

Kirje vaihto-oppilaaksi lähtevälle

Tänäkin syksynä moni nuori pakkaa jännittynein mielin matkalaukkunsa ja lähtee viettämään vaihto-opiskelijan elämää toiseen maahan. Oletko sinä yksi heistä? Olet suunnitellut vaihtovuotta pitkään ja noustessasi lentokoneeseen odotuksesi alkaa muuttumaan askel askeleelta todeksi. Kaikki edessä oleva tuntuu jännittävältä ja mielenkiintoiselta. Seikkailunhalu sulattaa epävarmuuden tunteesi ja suuret odotukset värittävät mielikuvaa edessä olevasta ehkä elämäsi unohtumattomimmasta vuodesta.Olet kuullut lukemattomasti innostavia tarinoita vaihdossa olleilta tutuiltasi. Näissä tarinoissa et ole ehkä kuullut niitä kokemuksia, joissa kertojalla on ollut vaikeuksia selviytyä kulttuurishokista tai niistä, joissa nuoren omat sisäiset kasvukivut ovat aktivoituneet vaihdossa olon aikana. Vaihto-opiskelijaksi lähteissäsi et voi onneksi varautua kaikkeen edessä olevaan hyvään etkä myöskään eteesi tuleviin haasteisiin hyvästä suunnittelustasi huolimatta. Siksi ajattelinkin, kirjoittaa sinulle muutamia tarinoita, jotka saattavat tulla sinullekin tutuiksi ja tarjota eväitä itsesi kohtaamiseen vaikealta tuntuvissa tilanteessa.


Uudessa maassa alkuvaihe soljuu eteenpäin usein uutta ihastellen. Olet iloinen huomatessasi, että ympärillä on uusia mahdollisuuksia ja koet, että asioiden sujuminen onkin nyt lähinnä itsestäsi ja asenteestasi kiinni. Alkuvaiheen ihastuksen jälkeen sinua odottaa väistämättä jonkinlainen kulttuurishokki. Se, mitä shokkivaihe juuri sinulle merkitsee, riippuu osaltaan siitä, miten paljon kohdemaan kulttuuri eroaa sinulle tutusta ja millaiset valmiudet sinulle on kohdata eteen tulevia haasteita sekä sietää erilaisia tunnetiloja.


Kulttuurishokkia voi verrata stressitilaan, jossa pelot, epävarmuus, väsymys ja halu vetäytyä omaan rauhaan kasvavat. Koti-ikävä hiipii ja voimistuu, vaikka sitä viimeksi juuri nyt toivoisit. Ne asiat, jotka Suomessa tuntuivat haasteelliselta, tuntuvat sinusta juuri nyt monin verroin haasteellisemmalta. Omat tunteesi heittelevät ja itku on herkässä. Olet odottanut saavasi vaihto-oppilasvuoden aikana uusia ystäviä ja ikimuistoisia hetkiä muiden opiskelijoiden seurassa. Uusien ystävyyssuhteiden rakentaminen voi olla kuitenkin haastavaa toistuvista yrityksistä huolimatta. Kipeitä kokemuksia voivat olla erityisesti ne, joissa olet huomannut tulevasi ohitetuksi tai useista lupauksista huolimatta sinuun ei ole otettu yhteyttä. Sopeutuminen voi tuntua ylivoimaiselta ja huomaat, että omien rehellisten tunteiden kertominen Suomessa asuville perheenjäsenille tai ystäville voi tuntua vaikealta. Pelkäät ehkä, että tuotat vanhemmillesi pettymystä tai huolta. Samaan aikaan kun ikävöit perhettäsi ja ystäviäsi, ikävöit sitä kokemusta, että olet hyväksytty omana itsenäsi. Ja sitä, että koet olevasi rakastettu juuri nyt.


Kriisivaiheessa omien tunteiden kohtaaminen ymmärtävästi ja hyväksyvästi voi olla vaikeaa. Se, että sopeutumisesi ottaa aikaa ei tarkoita sitä, että olisit ”luuseri” tai et kelpaisi kellekään ystäväksi. Itsesi syyllistäminen vaikeista tunteista värittää tunteita entistä tummemmiksi. Muuttaminen toiseen kulttuuriin täysin yksin siinä vaiheessa, kun nuoruuteen liittyvät psyykkiset prosessit vievät muutoinkin voimavaroja ei ole helppo tehtävä kenellekään. Kriisivaiheen väistyessä voit kuitenkin huomata löytäneesi omat arjen rutiinisi. Sinun ei tarvitse käyttää energiaasi enää sopeutumiseen vaan huomaat itsevarmuutesi lisääntyvän ja tunnistat selkeämmin oman paikkasi. Olet kenties löytänyt ystäviä, joiden kanssa voit olla oma itsesi. Voit kokea olevasi välitetty ja onnellinen.


Vaihto-oppilas aika tarjoaa sinulle ennen kaikkea mahdollisuuden kasvuun ja itsenäistymiseen. On kuitenkin hyvä tunnistaa ne kohdat, joissa omat keinosi eivät enää ehkä riitä ja saattaisit hyöytä terapeuttisesta keskusteluavusta. Tällaisia tilanteita voivat olla esimerkiksi ne, joissa huomaat univaikeuksien jatkuvan, ahdistuksen kulkevan mukanasi päivittäin, pelkäät sosiaalisiin tilanteisiin menemistä tai koet kaiken liian haastavaksi jaksaa yksin. Joskus jo muutama etäterapiana toteutettu tapaaminen voi auttaa sinua löytämään uusia näkökuomia ja vahvistaa pystyvyyden tunnettasi.Toivotan sinulle levollista ja luottavaista mieltä matkallesi. Vie uuteen maahan tuliaisina itsesi, sellaisena kuin tänään olet, uutta kohti kurottavana, uusiin seikkailuun hamuavana nuorena.

11 views0 comments