• Iiris Pelkonen

Mitä kehossa tapahtuu, kun kouluunmeno pelottaa ja ahdistaa?


Kerro lapselle ahdistuksesta

OSA 2


Kehossasi on hälytysjärjestelmä, jonka tehtävänä on suojella sinua uhkaavilta tilanteilta. Joskus tämä järjestelmä säröilee ja se hälyttää ilman todellista uhkaa. Näin voi olla esimerkiksi silloin, kun kouluun meno alkaa tuntua pelottavalta ja ahdistavalta.


Usein miten kouluunmeno ei kuitenkaan uhkaa todellisuudessa turvallisuuttasi. Oletkin lähtenyt nyt opettelemaan sen tunnistamista, milloin on kysymyksessä turvallisuuteesi kohdistuva todellinen uhka ja milloin kehosi lähettämä väärä hälytys uhkaavasta tilanteesta.


Kerron seuraavaksi mitä kehossasi voi tapahtua, kun pelkäät tai olet kovin ahdistunut:

  • Kasvojasi kuumottaa ja poskillesi nousee puna

Joskus nämä minuutit voivat tuntua loputtomilta, mutta todellisuudessa poskien punoitus kestää korkeintaan vain muutamia minuutteja ja punoitus menee aina ohitse.

  • Hengityksesi muuttuu nopeammaksi

Kehosi hermosto ”yli virittyy” pelottavassa tilanteessa, jonka johdosta alat hengittää nopeammin. Hengityksen nopeutuessa kehoosi kerääntyy normaalia enemmän happea, joka puolestaan vaikuttaa kehoosi monella tavalla:

  • Hengityksesi muuttuu pinnallisemmaksi

  • Saatat tuntea huimausta

  • Sydämesi hakkaa nopeasti ja voimakkaasti

Sydämen nopea ”hakkaaminen” voi tuntua pelottavalta, mutta sinun on hyvä tietää, että se ei ole lopulta vaarallista, eikä sen seurauksena tule esimerkiksi sydänkohtausta.

  • Kätesi ja jalkasi tärisevät

  • Sinua hikoiluttaa

Pelottavissa tilanteissa kehosi verenkierto vilkastuu ja samalla kehon lämpötila nousee. Hikoilun tehtävänä on puolestaan auttaa kehoa tasaamaan sen lämpötilaa.

  • Vatsaasi tai päätäsi koskee

Vatsakipu voi tuntua kuin ”vatsassa olisi perhosia” ja suutasi voi kuivaa.

Pelottavalta ja jännittävältä tuntuvassa tilanteessa, kuten kouluun lähdössä voit kokea kehossasi monia erilaisia tuntemuksia. Vaikka osa niistä voi tuntua pelottavilta, ne eivät voi vahingoittaa sinua. Tästä tiedosta huolimatta pelkosi saattaa vain lisääntyä ja tuntua entistä suuremmalta kouluunlähtöä ajatellessasi. Tämäkin on kovin ymmärrettävää.


Seuraavassa blogitekstissäni kirjoitan sinulle keinoista, joita voit käyttää ”kesyttääksesi” pelkojasi ja voit opetella tulemaan tutummaksi pelkojesi kanssa. Silloin sinun ei tarvitse "juosta" pelkojasi pakoon tai piiloon. Sinähän olet lopulta se, joka päättää lähdetkö kouluun vai et, eikä pelkosi.

5 views0 comments