• Iiris Pelkonen

Oletko yksinäinen? Kerro millaista tukea kaipaisit juuri nyt?

Ihmisyyteen kuuluu kaipuu kuulua johonkin, jakaa ja tulla kuulluksi. Jos tämä tarve jää toistuvasti täyttymättä elämme jatkuvassa stressitilassa, joka altistaa mielenterveydenhäiriöille. Mieti hetki, miltä sinusta tuntui silloin, kun olit hukannut avaimesi - samalla tavalla yksinäinen ihminen on hukannut yhteyden toisiin. Pitkään jatkuessaan yksinäisyys musertaa itseluottamusta ja hyvinvointiamme.Jokaisella meistä on muistissa jokin hetkiä, jolloin koimme itsemme yksinäiseksi. Toiselle yksinäisyys on tuttua silloin, kun lapset ovat jo muuttaneet pois kotoa, toiselle kokemus yhdistyy uuteen kaupunkiin ja opiskelupaikkaan. Jollekin äideille yksinäisyys on läsnä niinä aamuina, kun ovi sulkeutuu puolison töihin lähdettyä.


Yksinäisyys on usein tuttu seuralainen jo lapsille. Niille pienille tytöille tai pojille, jotka eivät saaneet koulumatkalleen seuraa ystävistään. Kotona vietetyt iltapäivät ennen vanhempien kotiin saapumista voivat yllättää yksinäisyyden kokemuksella.


Yksinäisyys voi olla tuttu kumppani sinulle, joka kuljet sairaalan ja kodinväliä lähes päivittäin. Sinun tai läheisesi elämää varjostaa vakava sairaus ja sosiaaliset kontaktisi ovat vähentyneet. Et jaksa ehkä juuri nyt jakaa elämääsi muiden kanssa entisellä tavoin.

Yksinäisyys on kokemus, joka voi liittyä hyvin erilaisiin elämänvaiheisiin. Yksinäisyyden kokemuksessa ei ole lopulta kysymys sosiaalisten suhteiden määrästä vaan suhteiden laadusta kyseissä elämäntilanteessa.


Terapiavastaanottoni nojatuolissa on istunut näiden kolmen vuoden aikana useita yksinäisiksi itsensä tuntevia asiakkaita. Osa näistä kokemuksista on väistynyt terapian edetessä. Olen miettinyt kuitenkin toistamiseen, mitä minä ja me voisimme tehdä yksinäisyyden vähentämiseksi? Yksilöterapia on vain yksi keino käsitellä yksinäisyyden kokemusta, mutta yhtä tärkeäksi näen luoda uusia ja monimuotoisempia palveluja yksinäisyyden ehkäisemiseksi.


Haastankin sinut ja läheisesi pohtimaan millaisia palveluja kaipaisitte yksinäisyyden vähentämiseksi?


Kenelle, milloin, missä, mitä?

Jätä vastauksesi ja ideasi minulle puhelimitse tai s-postitse.

4 views0 comments